Door middel van een bloedtest is niet goed te meten of je voldoende B12 in je lichaam hebt. Je lichaam bouwt een voorraadje op van vitamine B12. Daarom duurt het even voordat je gaat merken dat je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt. De klachten kunnen in het begin vaag zijn, waardoor de diagnose vaak pas laat gesteld wordt.
of bel 06 212 86 882
Symptomen van een vitamine B12-tekort
- Tintelingen in de vingers
- Geheugenverlies
- Spierzwakte in benen
- Vermoeidheid
- Spierpijn
- Benauwdheid op de borst
- Glossitis (ontstoken tong)
- Haaruitval
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Darmklachten
- Algehele Malaise
- Bloedarmoede (je kunt echter ook een vitamine B12 tekort hebben zonder dat je daar bloedarmoede van krijgt)
- Veelvuldig gebruik van alcohol (nieren)
Wat doet Vitamine B12?
Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een essentiële vitamine die een belangrijke rol speelt in verschillende lichaamsfuncties
Belangrijkste functies:
- Aanmaak van rode bloedcellen: Vitamine B12 is nodig voor de productie van rode bloedcellen in het beenmerg. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door het lichaam. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede.
- Zenuwstelsel: Vitamine B12 is essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Het speelt een rol bij de vorming van myeline, een beschermende laag rondom zenuwen die zorgt voor een goede signaaloverdracht. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot neurologische problemen, zoals tintelingen, gevoelloosheid en evenwichtsproblemen.
- DNA-synthese: Vitamine B12 is betrokken bij de synthese van DNA, het genetisch materiaal in onze cellen. Dit is belangrijk voor celgroei en -deling.
- Energieproductie: Hoewel vitamine B12 niet direct betrokken is bij de energieproductie, speelt het een indirecte rol door de omzetting van bepaalde voedingsstoffen in energie te ondersteunen.
Zie ook dit filmpje waarin heel goed wordt uitgelegd wat B12 met je doet.