Tegenwoordig weten we veel meer over hormonen, de schommelingen en wat het met een lichaam doet tijdens de overgang, is het vaak complex en beïnvloedt het de gezondheid en het welzijn van vrouwen en ook mannen. Maar gelukkig is er meer overbekend en wordt het meer onderkent. Door middel van de juiste therapie kan je veel klachten vermijden, ondervangen.
Inmiddels ben ik zelf 60 en heb ik ruim 15 jaar ervaring met de pre- en menopauze. Ben er een opleiding over gaan doen en ben met alles aan de slag gegaan, sporten, eten, bio identiek, hormoontherapie. Graag wil ik mijn ervaringen met jullie delen. Want in de loop der jaren zijn er gelukkig steeds meer oplossingen om te zorgen dat je klachten minder zijn. In deze blog zoem ik specifiek in op vrouwen.
Wat zijn Hormonen, wat is hun Rol?
In de periode van de pre-overgang en de overgang gebeurd er veel met je lijf
Je hormoonhuishouding veranderd en hierdoor ook je stofwisseling. Het is de cirkel waarin je terecht komt. Je komt in een vicieuze cirkel. Door je hormonale disbalans gaat je suikerspiegel omhoog, je cholesterol wordt slecht afgebroken waardoor je allerhande problemen krijgen.
Ja je kunt natuurlijk heel veel oplossen met leefstijl maar als je in hormonale disbalans bent heeft dit vaak ook weer invloed op je mentale welzijn. Je wordt wat depressief, wat dan weer direct weer negatieve invloed heeft op je leefstijl. Je hebt dan niet alleen de daling van je geslachtshormonen als probleem maar ook dat je je door, veranderende geslachtshormonen en afname van geluksstofjes in je hoofd, een veranderend eetgedrag krijgt.
Kort samengevat:
Hormonen zijn signaalstoffen die cruciaal zijn voor veel van je lichaamsfuncties, waaronder:
- Uiterlijk: Hormonen beïnvloeden de huid, haargroei en de verdeling van vet.
- Gevoelens: Ze spelen een grote rol in de stemming en emotionele stabiliteit.
- Fysieke kracht: Hormonen beïnvloeden de spieren en algehele energieniveaus.
De Overgang & Hormonale Disbalans
Tijdens de overgang (de menopauze) ervaar je als vrouw aanzienlijke veranderingen in je hormoonhuishouding, vooral in de niveaus van je geslachtshormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze veranderingen kunnen leiden tot:
- Veranderingen in stofwisseling
- Opstijgende suikerspiegels
- Slechtere cholesterolwaarden
- Klachten zoals stemmingswisselingen, gewichtstoename, en een verslechterd gevoel van welzijn
Oorzaken van Hormonale Disbalans
De oorzaken van hormonale disbalans zijn divers en kunnen zijn:
- Leefstijl: Ongezonde voeding en onvoldoende beweging
- Stress: Chronische stress kan leiden tot een disbalans in hormonen
- Mentale disbalans: Psychologische factoren kunnen ook een significante impact hebben
- Medische oorzaak: een onderliggend gezondheidsprobleem
Hoe kan je Hormonale Disbalans aanpakken?
Om hormonale disbalans aan te pakken, zijn er verschillende stappen, vaak is de gebalanceerde combinatie ervan de juiste aanpak
- Leefstijlinterventies: De focus moet liggen op het herstellen van de balans door middel van:
- Voeding: Eet een uitgebalanceerd dieet rijk aan voedingsstoffen.
- Beweging: Regelmatige fysieke activiteit bevordert de hormonale balans.
- Mindfulness: Stressmanagement en mentale gezondheid door mindfulness-technieken.
- Supplementen: Er zijn aanvullingen, zoals fyto-oestrogenen, die mogelijk helpen, maar het is belangrijk om te weten dat niet iedereen hetzelfde is en niet elke vrouw dezelfde voordelen zal ervaren. Effectiviteit hangt sterk af van de individuele darmflora en je algehele gezondheid.
- Hormonale Therapie: In sommige gevallen kunnen bio-identieke hormonen worden voorgeschreven om de symptomen van een hormonale disbalans te verlichten. Gelukkig zijn er steeds meer huisartsen die je hiermee kunnen helpen.
Invloed van overgang op hormonen
De invloed van hormonen bij de overgang is sterk en het herkennen van hormonale disbalans is een belangrijke eerste stap. Luister ook naar onze Podcast met Hormoondeskundige Ralph Moorman. Wij helpen je graag verder om uit te zoeken in welke fase je zit en wat voor jou het beste plan van aanpak is. Een degelijk stappenplan op maat werkt het beste. Want ieder lichaam is anders en iedere leefsituatie is ook anders.
Als je een gezin, partner en drukke baan hebt, heb je andere wensen dan iemand die al uit de kleine kinderen is en geen dagelijkse vaste verplichtingen heeft. Het meest belangrijke is dat je leert te luisteren naar het lichaam, zelf de signalen opvangt en aan de hand daarvan aan de slag gaat. Door jarenlange persoonlijke ervaring en jarenlange ervaring als therapeut kunnen wij je goed helpen. We werken met verschillende testen om de juiste analyse te kunnen maken en te monitoren wat werkt. Interesse? Boek een intake voor een persoonlijk plan