Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een belangrijke functie van bruin vet is vet verbranden. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Je moet bruin vet in het lichaam zien als een gezonde vorm van vetcellen. Het bruine vetweefsel bevindt zich dan ook op allerlei belangrijke plaatsen in het lichaam, zoals slagaders en het zenuwstelsel. Voor de verbranding van vet is het daarom belangrijk om de aanmaak van bruin vet te stimuleren. Onderzoek wijst uit dat je bruin vet activeert middels koude temperaturen. Dit werkt zelfs al bij temperaturen van 17 of 18 graden.

Ook lichaamseigen vet verbranden met bruin vet? Met Cryo activeren wij het natuurlijk proces! Het vetweefsel beschikt over een hoge concentratie mitochondriën, die tevens zorgen voor de bruine kleur. Verder zorgen de mitochondriën in bruin vet voor vet verbranding in het lichaam. Energierijke stoffen als vetten en suikers worden afgebroken door de mitochondriën.

Wil je de aanmaak van bruin vet en mitochondriën stimuleren? Bij Min110 zetten wij diverse behandelingen in voor het activeren van bruin vet in het lichaam. Denk aan onze Cryolipolyse, WholeBody Cryo of Koude en warmte therapie.

Bruin vet en vet verbranden met cryo

Ontstaan van bruin vet

In de eerste fase zit je nog behaaglijk in de buik van je moeder. De temperatuur is lekker warm en je hoeft zelf niets te reguleren. Vervolgens beland je in de koude buitenwereld en moet het kleine lijfje hard werken om warm te blijven. Om afkoeling tegen te gaan heeft de natuur een kacheltje meegegeven die direct na de geboorte activeert.

Rond de nieren, in de nek, tussen de schouderbladen en rond de grote bloedvaten in de borst is bruin vetweefsel te vinden. Pasgeboren baby’s beschikken over maar liefst 5 procent bruin vet van het totale lichaamsgewicht. Bruin vet zorgt voor vet verbranding en dat je uiteindelijk niet onderkoeld raakt.

Voor pasgeborenen is bruin vet in de eerste maanden onmisbaar en Wetenschappers dachten lange tijd dat de rol van bruin vetweefsel daarna klaar was. Dit blijkt echter niet het geval.

Dieren en bruin vet

Ook bij dieren speelt bruin vet een belangrijke rol. Dieren als egels, beren en vleermuizen beschikken over bruin vet. Deze dieren gebruiken de vet verbranding van bruin vet, wanneer zij ontwaken uit hun winterslaap om zo snel mogelijk van binnenuit op te warmen.

Onderzoek: 10 dagen in ruimte 13 graden

Bruin vet is flexibel weefsel, beaamt Wouter van Marken Lichtenbelt. “Het kan in korte tijd toenemen.” Een promovenda in zijn onderzoeksgroep liet een groep mannen met overgewicht zes uur per dag en tien dagen lang in een ruimte verblijven waar de temperatuur 13 tot 14 graden was. Uit metingen in PET/CT-scans bleek dat de hoeveelheid bruin vet na die proef was toegenomen. Zo’n koude omgeving klinkt onaangenaam, maar de proefpersonen wenden eraan, vertelt Van Marken Lichtenbelt. “Eerst begonnen ze behoorlijk te rillen, maar na verloop van tijd hield dat op.”

Hij betwijfelt of een toename van bruin vet ervoor kan zorgen dat iemand 9 kilo op jaarbasis kan verliezen; dat lijkt hem wat veel. “Dat kan alleen als alle andere omstandigheden dezelfde blijven, wat meestal niet zo is. Maar al is er niet zoveel gewichtsverlies, dan nog is het belangrijk voor de gezondheid dat het bruin vet de stofwisseling opkrikt.”

Toen Van Marken Lichtenbelt een bruin vetonderzoek deed met diabetes-type-2-patiënten, werd hij verrast door nog een ander effect. Ook in deze groep werd het bruin vet actiever door blootstelling aan kou, maar daarnaast ­zagen de onderzoekers dat de spieren van de proefpersonen veel gevoeliger werden voor ­insuline. Sommigen zouden de hoeveelheid ­insuline die ze moesten spuiten bijna kunnen halveren. Dit kan deels door de gunstige werking van bruin vet komen, zegt Van Marken Lichtenbelt. Maar het toont volgens hem ook aan dat er een complex samenspel tussen spieren, organen en bruin vet is dat we nog niet doorgronden. “Het kan zijn dat het bruine vet als een endocrien orgaan werkt dat hormonen afgeeft, aan de spieren bijvoorbeeld. Maar we weten nog zoveel niet.”