Bij Min110 zien wij veel cliënten waar als we doorvragen het probleem zit in de Hormonale Balans. Opgeblazen gevoel, niet slapen, doffe huid, vermoeid, depressief, slecht kunnen afvallen. Wanneer de hormonen niet in balans zijn kan dit gevolgen hebben

Als Hormoonfactor trainer kan ik je begeleiden om een bepaalde hormoon-onbalans weer in balans te krijgen. Je klachten kunnen erg divers zijn en vaak wordt er door een arts niet gekeken naar je hormoonspiegel. Een arts bestrijdt alleen de symptomen, maar pakt de oorzaak niet aan.

Als hormonen uit balans raken kunnen er allerlei klachten optreden: overgewicht, hormonale migraine, menstruatiepijn, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen, PMS… een kleine greep uit de vele problemen die door een verstoring in je hormonen veroorzaakt kunnen worden. Het samenspel tussen hormonen en voeding is erg gecompliceerd en vergt een grondige kennis.

Hormonen en balans

Hormonen doen veel met je, hoe je eruit ziet, hoe je je voelt, hoe sterk je bent,  Het zijn ‘boodschapperstoffen’: ze brengen een boodschap naar de lichaamscellen. Elk hormoon weet precies bij welke cel ze moeten zijn. Het zijn signaalstofjes die zorgen dat je in BALANS blijft.

Als je je hormonen begrijpt, dan kun je ze vragen iets te doen, in plaats van te dwingen met bijvoorbeeld medicijnen.  Door weer bevriend te raken met je hormonen, kan er een goede samenwerking ontstaan; hormonen in balans.

Het is net domino, als er ergens iets niet goed gaat of omvalt, dan kunnen er allerlei klachten ontstaan en kan het steeds erger worden omdat alles met elkaar verbonden is.

 

Hormonen regelen:

Hoe weet je dat je in dis balans bent en wat kan je eraan doen?  

Als je een of meerdere van bovenstaande klachten hebt weet je dat er iets niet goed gaat in je lichaam. Vaak is de oorzaak niet direct medisch, maar heeft het te maken met; een onnatuurlijke levensstijl, slechte voeding, teveel stress en mentale disbalans, dit zorgt voor de onrust in je lichaam.

Om onnodige ongemakken te voorkomen en je fit en energiek te voelen kan je je lichaam zelf weer in balans brengen. Daar ben ik eerlijk in daar is wel discipline voor nodig. Je moet het grondig aanpakken, voeding, beweging, mentaal en stress reductie op die vier pijlers moet je gaan werken. En daar waar nodig aanvullen met de juiste supplementen en / of bio identieke hormonen.

Hormonen en balans

 

Insuline & hormoonbalans

Neem insuline, dat is een hormoon. Het regelt onze bloedsuikerspiegel. Het zorgt ervoor dat in ons bloed niet teveel suiker (glucose) blijft circuleren.

Insuline is de sleutel die de cel kan openmaken om glucose op te nemen uit ons bloed. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Zodra jij iets eet dan komt je alvleesklier in actie en maakt insuline aan. Dit gebeurt vooral bij het eten van koolhydraten (suikers).

De alvleesklier maakt niet alleen insuline, maar ook allerlei spijsverteringssappen om je voeding te verteren.

Als je alvleesklier te vaak in actie moet komen om insuline aan te maken voor alle zoete tussendoortjes en of (koolhydraatrijke) maaltijden, dan raakt hij vroeg of laat overspannen. De klier kan ermee stoppen of je cellen worden ongevoelig (resistent) voor insuline, waardoor ze geen energie meer kunnen opslaan. Op die manier ontstaat insulineresistentie en op de lange duur diabetes type 2.

Je voorkomt insulineresistentie door je bloedsuikerspiegel in balans te houden met gezonde en pure voedingsmiddelen, dus geen snelle koolhydraten en o.a. je eetmomenten te beperken.

Ook kun je spijsverteringsproblemen krijgen als je alvleesklier constant insuline moet aanmaken om de koolhydraten te verwerken. Dan heeft deze klier namelijk minder tijd om andere spijsverteringssappen aan te maken. Dit kan resulteren in een opgeblazen gevoel of andere spijsverteringsklachten.

Afvallen en insuline gaan niet samen

Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat energie wordt opgeslagen, maar bij afvallen wil je juist energie verbranden. Als je gegeten hebt, maakt je lichaam dus insuline aan. Zolang er insuline in je lichaam circuleert ga je geen vetten verbranden. Insuline wordt ook wel het ‘vetopslaghormoon’ genoemd.

Veel mensen gaan na het avondeten naar de sportschool. Hier verbrand je hooguit wat calorieën die je net gegeten hebt, maar je gaat geen vetten verbranden. Vetten verbranden doe je met een lege maag. Dan gaat je lichaam namelijk de opgeslagen vetten aanspreken in plaats van de voeding die je zojuist hebt gegeten.

Hoeveel eetmomenten heb jij?

Iedere keer als jij iets eet komt je alvleesklier in actie, maar niet alleen je alvleesklier. In je mond maak je een enzym aan voor de voorvertering van de koolhydraten. Ook je maag maakt allerlei sappen. Je dunne darm neemt alle voedingstoffen op. Je hele spijsvertering moet aan de slag, iedere keer als jij iets in je mond stopt.

Heb jij de hele dag door trek? Dan gaat er waarschijnlijk iets niet goed, je zou 3 tot 4 uur zonder eten moeten kunnen na een goede en voedzame maaltijd.

Hoe herken je of insulineresistent bent?

Check hieronder of jij insulineresistentie hebt. Dit kan op de lange termijn diabetes type 2 kan worden. Deze symptomen kunnen duiden op insulineresistentie:

Insulineresistentie betekent dat de glucose niet meer goed in je cellen wordt opgenomen; de sleutel werkt niet meer. De cellen zijn resistent geworden voor insuline.

Een goede gevoeligheid voor het hormoon insuline is een voorwaarde voor een gezond lichaam. We hebben maar één hormoon die ervoor zorgt dat energie wordt opgeslagen in onze cellen en we hebben er wel vijf die ervoor zorgen dat opgeslagen energie weer uit de cellen wordt gehaald (cortisol, adrenaline, noradrenaline, aldosteron en glucagon).

Wat eigenlijk betekent dat ons lichaam is ingesteld op schaarste en niet op acht keer per dag eten! Door ons huidige voedingspatroon ontstaat insulineresistentie met als gevolg overgewicht, sneller verouderen, vermoeidheid, overgangsklachten en spijsverteringsproblemen. Er lijkt geen weg terug! Als je insulineresistentie niet op tijd herkent en behandelt ontstaat diabetes type 2! Momenteel zijn er bijna 1,5 miljoen mensen met diabetes en elke dag komen daar 220 mensen bij. Er lopen miljoenen mensen rond die niet eens weten dat ze insulineresistent zijn. Omdat de symptomen voor lief worden genomen.

Een symptoom (ook overgewicht) is een signaal dat er iets niet goed gaat!

Heb jij vaak en veel stress? Cortisol, adrenaline, noradrenaline zijn onze stresshormonen.

Stress gaat vóór alles, in ons brein betekent stress overleven!

Door stress kun je allerlei tekorten krijgen op verschillende andere gebieden. Bijvoorbeeld een zwangerschap die uitblijft, pijnlijke menstruatie(PMS), slecht slapen, humeur, depressie. Je schildklier kan erdoor vertragen, maar ook kun je insulineresistent worden. Want bij stress maakt je lichaam energie vrij. Dit is zodat je de energie hebt om te kunnen vluchten. Zit jij op de bank en heb je constant stressgedachten? Dan maakt je lichaam dus energie vrij, maar deze energie gebruik je niet. Deze energie wordt opgeslagen door insuline aan te maken. Zit het vet voornamelijk op de buik, dan kan het een ‘cortisolbuikje’ zijn!

Herken jij je hierin?

Na het lezen van deze informatie herken jij jezelf? Wil je graag ondersteuning, advies bij het veranderen van je lichaam? Boek dan een gratis intake. Aan de hand van een grondige intake, een 3D Bodyscan kunnen we je voorzien van een goed advies en een stappenplan c.q. behandelplan. Samen zorgen we ervoor dat je lichaam weer in balans komt. Veel kan je jezelf doen, de rest doen wij.

BOEK  hier je intake

En luister ook naar onze podcast .

In deze Podcast gaan we in gesprek met Ralph Moorman Hormoontherapeut en specialist.